2017. március 6., hétfő

A Zöld Róka barlangjában....

Az elmúlt években sokat olvastam az oktatás reformjáról és a lehetséges megújulásról. Néztem az idevágó beszélgetős műsorokat, írogattam levelezési listákra, ahol  megvitattuk a dolgokat és kerestük a megoldásokat. Mindegyikkel volt egy problémám: mindig az oktatást irányító politikusoktól vártuk a válaszokat, a figyelemre méltatást és végső soron a változtatás ígéretét. Ahogy telnek az évek, ebbe bele lehet unni. 

Két kedvencem van. A szakképzés (felnőttképzéssel együtt) és az általános iskolák felső tagozata. Ezért mindenre rámozdulok, ami ezekkel kapcsolatos elemzés vagy program.

A szakképzés egyik komoly problémája a gyors technológiai változás/fejlődés, kiegészülve az informatikai forradalom társadalmi hatásaival. Magyarul: nem csak a technika változik gyorsan, hanem az adott szakmát gyakorló kisebb nagyobb közösségek magatartása, piaci működése és viszonyai is. Mire valamit megtanulunk elévül és már nem azok  a munkahelyek kínálnak állast, akik a suli megkezdésekor ígéretesnek tűntek. Ez a gyors tempó nem kedvez az állam-vezérelt oktatásnak. Sem az iskolarendszer, sem a képzési tartalmak, de maguk az oktatók sem képesek megbirkózni a tempóval. (Az oktatáspolitikai bénázást, az adatokat és a szörnyülködést most kihagyom).

Ebben a helyzetben azokon a termelési- szolgáltatási területeken, ahol a gazdasági növekedés lehetővé teszi, maguk a vállalkozásoknak oldják meg a munkaerő utánpótlást jelentő oktatást. A hiányzó mérnököket, menedzsereket és egyszerűbb feladatokat végző munkavállalókat maguk képzik ki és állítják munkába. A szakképzésben van ennek a közös teher és kockázatviselési formának előzménye, amit duális rendszernek hívnak. (Definíció a duális szakképzésre: Amikor a szakképzési feladatok felelősségén és költségein a kölcsönös érdekek elismerése alapján megosztozik az állam és a gazdaság, duális szakképzésről beszélünk.) A duális képzési formában a piac még valahogy "bevárja" az oktatási rendszert.

De nem így tesz a Zöld Róka.....Az alábbiakban egy képes beszámoló következik a Greenfox Akadémia nyílt napjáról, egy olyan képzési lehetőségről, ami nem állami és minta értékű lehet a felnőttképzés jövőjére nézve. A lehetőség a FB-on jött szembe és azonnal érdekesnek találtam. Informatikus képzést sokan ajánlanak, de robotok programozását kevesen. Múlt hétfőn így marokra fogtam a fényképezőgépem és elindultam róka lesre.  

Az Andrássy út 66 belső udvara. Szép palota, amolyan állapotmegőrzés közben. Sok iroda és közösségi tér van benne. A Geek róka üdvözöl....


Amikor a Tigris tank és a holdjáró gyereket csináltak.... 
A nyílt nap programja egyszerű volt, az Akadémia vezetője tartott egy power pointtal támogatott bemutatkozást, amit a jelentkezést-kiválasztást végző munkatárs folytatott, végül a vezető oktató ismertetett néhány fontosabb tényt a képzésről. Talán ez volt a legfontosabb dia.... 
A végén kutyák és rókák együtt....Hogyan megy ez.... C nyelven.Tiszta izgalom a látogatónak, mert valami működik.... :)
A képzési lehetőség elég vonzó és a tanulási programot úgy rakták össze, hogy teljesíthetőnek tűnik. Egy millió forint a tandíj, négy hónap kemény tanulás, azonnali munkába állással, amit el kell fogadni és egy évig ott dolgozni. Határozott, de teljesíthető feltételek. (Aki nem diák és már önfenntartó, annak a 4 hónap bevételkiesés azért kemény feltétel, de családi támogatással és némi kölcsönnel még megléphető). Ez a konstrukció szerintem nagyon ösztönző, az idő rövidsége, beláthatósága miatt megadja a jó teljesítmény lehetőségét.

Nekem a gépek programozása különösen izgalmasnak tűnt, először kerültem a közelébe. Idáig csak olvastam róla, filmeken láttam és pár hónapja ezzel van tele a net, hogy egy új ipari korszakváltás jön, a robotok már nem csak az autógyártásban fognak ténykedni, hanem tömegével jelennek meg az egyéb ipari, összeszerelő vagy akár irodai munkahelyeken. Érdemes lesz velük számolni... de még érdemesebb lesz őket programozni.


A Zöld Róka honlapja itt....

További képek a rendezvényről a FB-on...

Robotokról szóló írás itt...

A robotok már a spájzban vannak...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése